Fasola szparagowa- jak można inaczej i zdrowo?

fresh green asparagus on wooden background

Lato to doskonały czas na eksperymenty kulinarne. Dostępność owoców i warzyw jest bardzo szeroka, sprzyja to inspirowaniu do wymyślania nowych przepisów. Jeden z nich zaprezentuję

Fasola szparagowa

Dobrze znana, stanowi podstawę wielu dań. Występuje w dwóch odmianach żółta i zielona. Każda z nich zawiera inne składniki przyjazne dla organizmu człowieka.
– żółta, bogata w fosfor i potas
– zielona, bogata w prowitaminę A, kwas foliowy
obie odmiany to doskonałe źródło błonnika, idealny zamiennik dla makaronu, ziemniaków, zapewniając uczucie sytość. Niska kaloryczność i niski indeks glikemiczny stawiają ją w doskonałej pozycji w dietach odchudzających czy cukrzycowych.

Przepis na zieloną fasolę szparagową.

Składniki :
– zielona fasola szparagowa
– gęsty sok pomidorowy
– ogórki kiszone
– cebula
– smalec lub oliwa
– gęsta śmietana
– pieprz, sól
– woda

Fasolę należy poobcinać z końcówek i pokroić na 3 części, wodę osoloną zagotować i wrzucić do niej przygotowaną fasolę, gotować około 10-15 minut.
W międzyczasie cebulę przesmażyć na smalcu lub oliwie do zeszklenia.
Ugotowaną fasolę odcedzić, połączyć z przygotowaną cebulą i zalać sokiem pomidorowym. Całość doprawić solą i pieprzem dodać gęsta śmietanę i poddusić około 5 minut.
Ogórki kiszone pokroić w kostkę i na samym końcu dołożyć do garka, wymieszać całość już bez gotowania.

Tak przygotowane danie możne być dodatkiem np. do ryżu, cieciorki może też być spożywane jako samodzielne, bez dodatków.
Ilości potrzebne do wykonania tego dania to już dowolna inwencja w zależności czy będzie to dodatek czy danie podstawowe.

Istotna podpowiedź.

W całym daniu bardzo ważne jest, aby zieloną fasolę połączyć z ogórkiem kiszonym, ponieważ zielona fasola posiada w swym składzie żelazo roślinne tzw. żelazo niehemowe i dzięki witaminie „C” z ogórka kiszonego, jest lepiej przyswajalne. Można ogórka zastąpić sporą garścią zielonej natki pietruszki, pokrojoną dodać do gotowego dania.
W celu lepszego zabezpieczenia dobrych składników z fasoli, można ją ugotować na parze.