Jakich pokarmów warto unikać, aby nie odbarwiały zębów?

dbanie o zeby

Część produktów spożywczych wpływa na kolor uzębienia. Różnego rodzaju osady pojawiają się szczególnie na wybielanych zębach, co może całkowicie zniszczyć długo wypracowywany efekt. Nie trzeba unikać ich na co dzień, ale może to być konieczne, jeśli dentysta zaleci to po zabiegu lub konsultacji. Wtedy trzeba uważać na bardzo zróżnicowane produkty spożywcze.

Jakie produkty spożywcze mogą barwić zęby?

Jest kilka produktów, które mogą pozostawiać ślad na zębach. Wśród nich wyróżnia się:

  • niektóre owoce, warzywa, napoje czy soki,

  • leki, szczególnie te na nadciśnienie i stosowane do zwalczania alergii.

Odbarwienia mogą pojawiać się na szkliwie także w wyniku choroby. Usuwaniem takich zabrudzeń zajmuje się stomatologia estetyczna, której zabiegi można przeprowadzać w gabinecie lub w domowym zaciszu za pomocą specjalistycznych nakładek. Każdorazowo lepiej się przed nimi bronić, ale nie zawsze można wykluczyć konkretne produkty ze swojej diety albo ograniczyć przyjmowanie leków, bo może to być niebezpieczne.

Jest cała masa produktów, które mogą barwić uzębienie. Część z nich spożywana w niewielkich ilościach nie jest dla nich szkodliwa, ale lepiej wykluczyć je ze swojej diety, jeśli ktoś nie chce, żeby wpłynęły na jego zęby. Zalicza się do nich:

  • kawę i herbatę,

  • czerwone i białe wino,

  • sztucznie barwione napoje gazowane,

  • słodycze, w których składach znajduje się sztuczny barwnik,

  • bawiące owoce, takie jak jagody,

  • barwiące warzywa, takie jak buraki,

  • niektóre przyprawy o mocnym kolorze.

Sposobem na walkę z zabarwieniami jest regularne mycie zębów po posiłkach, bez czekania do wieczora czy rana.

Kiedy należy unikać produktów barwiących uzębienie?

Poważnych przebarwień, których nie można usunąć za pomocą delikatnego szczotkowania, można pozbyć się w gabinecie stomatologicznym. W ofertach wielu firm, takich jak ES Dentica, znaleźć można profesjonalne wybielanie. Po jego wykonaniu trzeba koniecznie pamiętać o unikaniu barwiących produktów przez okres wskazany przez lekarza. W tym czasie zęby mogą być szczególnie podatne na nowe zabrudzenia, dlatego nie należy ryzykować. Warto także zastosować się do wszystkich zaleceń i wyeliminować nawet te produkty spożywcze, które nie wydają się groźne i nie sprawdzać, czy przypadkiem nie zaszkodzą.