Gotowanie sezonowe – porady i przepisy

Dlaczego warto gotować w zgodzie z rytmem natury?

Jedzenie produktów sezonowych jest nie tylko wspaniałe dla naszego zdrowia. To także wyraz wsparcia dla naszej planety. Kolejny atut? Wiedząc, na który owoc lub warzywo jest teraz sezon, możesz zaoszczędzić pieniądze. Jedzenie sezonowych potraw sprawi także, że Twoje posiłki będą smakować zdecydowanie lepiej. Wybór sezonowych składników i łączenie ich np. z klasycznymi serami czy domowym nie są trudne, wymagają jednak trochę wiedzy i planowania. Oto wszystko, co musisz wiedzieć o gotowaniu sezonowym.

W gotowaniu z wykorzystaniem sezonowych produktów chodzi o przyjęcie naturalnego stylu życia. Nie jest to nowatorska koncepcja. Dziś możemy kupić dowolne warzywo lub owoce praktycznie w każdym czasie. Jednak kiedyś ludzie mogli wybierać tylko z tego, co było dostępne lokalnie i sezonowo. Gotując z uwzględnieniem takich produktów, wracamy do stylu życia, który praktykowaliśmy aż do czasów nowożytnych.

Dlaczego jedzenie sezonowych produktów jest ważne?

Wiele produktów spożywczych podlega zasadzie sezonowości. Łatwo o tym zapomnieć, gdy ma się do nich dostęp niemal non stop. Nadszedł czas, abyśmy na myśl o kolejnej porze roku odczuwali podekscytowanie, z powodu świeżych owoców i warzyw, które będą dla nas dostępne. Z każdym sezonem mamy do dyspozycji zupełnie nową listę składników do wykorzystania. Z jakich powodów warto włączyć je do swojego menu? Najbardziej oczywisty jest ten, że produkty sezonowe są zazwyczaj uprawiane bliżej naszego miejsca zamieszkania. To oznacza, że są zbierane w szczytowej fazie świeżości, a ponieważ są sprzedawane w trakcie sezonu – nie psują się podczas transportu. Smak truskawek w lutym przypomina smak wyrobu seropodobnego zamiast sera. – Kto raz spróbował „sera typu Gouda”, ten wie, że z prawdziwą Goudą ma niewiele wspólnego. – słusznie podsumowuje Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach.

Jedz najlepszą, najzdrowszą dostępną żywność

Smak wszystkich potraw jest głębszy i bardziej wyrazisty, gdy są przygotowywane z sezonowo dostępnych produktów. Letnie gazpacho ze świeżych, jędrnych i pachnących słońcem pomidorów, to prawdziwa uczta dla zmysłów. Wykorzystaj przepis poniżej i osobiście się o tym przekonaj. Jeśli mieszkasz w ciepłym i słonecznym klimacie, z całorocznym sezonem wegetacyjnym, gratulujemy – jesteś prawdziwym szczęściarzem. Dla reszty z nas przynajmniej część roku oznacza albo kupowanie owoców i warzyw z odległych krajów, albo rezygnację z lokalnie uprawianych produktów. Aby cieszyć się dłużej smakiem sezonowych produktów, część można konserwować, wekować, kisić, zamrażać lub suszyć. Dzięki dobrze zaopatrzonej spiżarni, będziemy mieli do nich dostęp przez cały rok. I kiedy w listopadzie najdzie nas ochota na racuchy jogurtowe z owocami (przepis poniżej), wystarczy, że po maliny czy truskawki sięgniemy do zamrażarki.

Pysznie i zdrowo bez względu na sezon

Wielu z nas ma ulubione produkty, takie jak jajka czy ser żółty, które na szczęście są dostępne niezależnie od sezonu. I warto je włączyć do swojej diety, tuż obok owoców i warzyw. W przypadku sera istnieją ku temu co najmniej 3 powody. Wzmacnia odporność, poprawia nastrój a poza tym syci i dodaje energii. Jak zauważa Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach „Już jeden plasterek żółtego sera zawiera wartości korzystnie wpływające na odporność fizyczną naszego ciała. Dlatego nie powinno zabraknąć go w naszym menu”. Ser żółty można wykorzystać na wiele sposobów. Jeśli potrzebujesz zastrzyku energii z samego rana, przygotuj tosty zawinięte w jajo, według naszego przepisu.

Tosty zawijane w jajo

  • 2 jajka
  • 2 kromki chleba tostowego
  • 2 plasterki szynki
  • 2 plastry sera Gouda MSM Mońki
  • Sól, pieprz, szczypiorek

Roztrzepać jajka w miseczce tak jak na omlet i wylać na gorącą patelnie. Gdy spód się zetnie, położyć na jajkach jeszcze nie ściętych, dwie kromki chleba tostowego – tak aby obtoczyć je jajkiem z jednej i drugiej strony i tak zostawić na jajkach. Chleb powinien się połączyć z omletem. Całość przewrócić. Doprawić solą i pieprzem. Zawinąć krawędzie omletu na tosty, a następnie położyć plastry szynki i sera. Całość zawinąć do środka tak by wyszła nam kanapka. Podgrzewać jeszcze chwilę do roztopienia się sera.

Gazpacho

  • pomidor 850 g
  • papryka 200 g
  • ogórek 200 g
  • cebula czerwona 50 g
  • czosnek 1/2 ząbka
  • pieczywo może być czerstwe 60 g
  • oliwa 60 ml
  • biały ocet winny łyżka
  • sól i pieprz do smaku

Czosnek, cebulę i ogórka obieramy. Następnie wszystkie warzywa i pieczywo przekładamy do jednej miski i solimy płaską łyżeczką soli, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie dokładnie miksujemy blenderem ręcznym wszystkie warzywa na jednolitą masę, stopniowo dolewając oliwę. Doprawiamy pieprzem, octem i ewentualnie jeszcze solą. Na wierzch możemy dodać pokrojone w kostkę warzywa używane do gazpacho oraz grzanki z pieczywa.

Racuchy jogurtowe z owocami

  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 20 g oleju
  • 30 g cukru
  • 170 g mąki
  • 8 g proszku do pieczenia
  • Mrożone owoce (maliny, truskawki, jagody)

Wymieszać jajka z olejem oraz jogurtem. W osobnej misce wymieszać wszystkie suche składniki. Połączyć suche składniki z mokrymi w robocie planetarnym i wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Nakładać po łyżce masy na patelnię i na wierzch układać po kilka zamrożonych owoców. Smażyć z obu stron do zarumienienia.

Najnowsze artykuły